KLik-klik

Pages

Monday, November 15, 2010

TUJUH PERKARA GANJIL

Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s. w. t. Dia berkata, "Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat." 

" Yang pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi pabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" tanya pemuda itu. " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s. w. t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s. w. t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain," jawab ahli ibadah tersebut. 

Sambung pemuda itu lagi, " Golongan yang kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahad. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, ku lihat wajah mereka telahpun bertukar menjadi babi. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika sempurna solat, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain," 

Pemuda itu menyambung lagi, " Wahai tuan guru, golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa sahaja. Apabila aku menggali kuburnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu." " Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda," balas ahli ibadah itu lagi. 

" Golongan keempat, ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah itu, " Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah s. w. t. sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya." 

" Golongan kelima, ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya," sambung pemuda itu. " Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah s. a. w. pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda," jelas ahli ibadah tersebut. 

" Wahai guru, golongan yang keenam yang aku lihat, sewaktu siangnya lahadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya," " Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya," jawab ahli ibadah tadi. 

" Wahai guru, golongan yang terakhir yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?" tanya pemuda itu lagi. Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Allah s. w. t. baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya." 

Ingatlah, sesungguhnya daripada Allah s. w. t kita datang dan kepadaNya jualah kita akan kembali. Kita akan dipertanggungjawabkan atas setiap amal yang kita lakukan, hatta amalan sebesar zarah. Wallahua'lam.. 

Ps:Renungan untuk semua...Hargailah hidup kita..

Sunday, November 14, 2010

Rasulullah SAW dengan Sebiji LIMAU...........


"Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya.Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira.

Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. 

Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya." 

Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya di'tewas'kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW.

P/s:CONTOHILAH AKHLAK RASULULLAH SAW.....^_^

Tuesday, November 9, 2010

Newbie


Hye semua....aku newbie lg ni...Baru nk berjinak-jinak ngn dunia blog nih...act b4 nih penah de blog...tp cam xhappening je cam org lain pny..so aku mkn lama makin malas nk post entry....kadang2 rasa cm xde bakat nk menulis pjg lebar cam korang2 yg da ade blog...so, malamni tah kenape tb2 hati aku ni dok paksa2 aku srh create jgk blog...So,aku dgn perasaan yg bercampur baur,buatla jgk...Orang kata kite nih kadang2 kene ikut kata hati jgk..btul x???ke aku je yg pikir cmtu??

Tapi aku ni suke bc blog org..kadang2 spi tergelak2 aku baca..Mak aku dok kt sebelah pon naik pelik..'apekehel nye ngn anak dara aku nih'..Tergelak2 tersengih2...cam ape je....Agaknye tu la yg mak aku dok kta kt dlm hati die kot...ngeh2...pandai2 je aku ni kan..Sebenarnye aku impressed la bila tengok blog korg2 ni...Penuh dgn imaginasi..Sampai Buat aku terpikir2, apsal la aku ni xde bakat cam korg ek???Adeiii...jeles..jeles....Tapi aku nk cuba jgkla....Walaupon x begitu berbakat, ape salahnye mencuba kan..At least dapatla jgk aku ilmu tambahan dari mana2...

Kadang2 ilmu tu datang tanpa kita sedari..betul x??Tapi kena explore jgkla kan..xknla tetiba je tgh tidur,ilmu datang dlm mimpi..wah..da mcm tok nujumla plak...dapat Ilmu melalui mimpi...Sebab aku sendiri slalu je dapat ilmu ms tengah explore sesuatu...contohnye,masa mula2 aku kenal komputer..nk pegang keyboard pon bkn main takut..bkn pe,bnde alahni kan brg elektronik...bnde2 cmni kan sensitif..silap tekan karang,tetiba meletup..xpasal2 plak aku wat gempak...ahahahaaha^_~...

Teringat zaman2 aku study dulu...Nak menaip pon ala2 slow gitu..Jarang dapat pegang komputer..Tapi ms kne wat asignmentla slalunye aku dpt ilmu secara xsengaja...ehehhee..tetengah type laju(konon2 nk nmpk pro),tiba2 tertekan key 'Page up' or etc. Pastu pnjgla muncung("Oooo.....") aku sbb da tau ape function bnde tu..hak3...klu x,spi ke suda tkt nk tekan key pelik2 nih..,ngee~

G pon ms sekolah dulu,aku dpt aliran Pertanian...mmg kne pegang cangkul jela..wat batas cantik2,then tanam kangkung ngn jagung..pastu p jual ramai2..best woo....duit masuk poket masing2..pengalaman yg plg best walaupon kt umh aku sdri,xde nye mak aku srh meyangkul tanah wat batas...ngeh3...N

Sekian .............


!st entry aku...uhuhuh..da mcm karangan plak aku tengok.....^_^
Cik Lyn-newbie