Posts

Showing posts from November, 2010

TUJUH PERKARA GANJIL

Image
Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s. w. t. Dia berkata, "Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat." 

" Yang pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi pabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" tanya pemuda itu. " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s. w. t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s. w. t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap …

Rasulullah SAW dengan Sebiji LIMAU...........

Image
"Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya.Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira.
Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. 
Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersam…

Newbie

Image
Hye semua....aku newbie lg ni...Baru nk berjinak-jinak ngn dunia blog nih...act b4 nih penah de blog...tp cam xhappening je cam org lain pny..so aku mkn lama makin malas nk post entry....kadang2 rasa cm xde bakat nk menulis pjg lebar cam korang2 yg da ade blog...so, malamni tah kenape tb2 hati aku ni dok paksa2 aku srh create jgk blog...So,aku dgn perasaan yg bercampur baur,buatla jgk...Orang kata kite nih kadang2 kene ikut kata hati jgk..btul x???ke aku je yg pikir cmtu??

Tapi aku ni suke bc blog org..kadang2 spi tergelak2 aku baca..Mak aku dok kt sebelah pon naik pelik..'apekehel nye ngn anak dara aku nih'..Tergelak2 tersengih2...cam ape je....Agaknye tu la yg mak aku dok kta kt dlm hati die kot...ngeh2...pandai2 je aku ni kan..Sebenarnye aku impressed la bila tengok blog korg2 ni...Penuh dgn imaginasi..Sampai Buat aku terpikir2, apsal la aku ni xde bakat cam korg ek???Adeiii...jeles..jeles....Tapi aku nk cuba jgkla....Walaupon x begitu berbakat, ape salahnye mencuba kan..A…