KLik-klik

Pages

Thursday, February 3, 2011

CNY:Konsep Yin n Yang...........

Salam everybody......cheer up........Hari ni bangun pagi rasa bersemangat sikit. Sebab tido semalam aku tampal detox kat kaki..So,tido lena la semalam..Takdela liat nak bangun pagi..Aktiviti hari ni, tengok tv..Aku tengok ape agaknye ek??Act hari ni kan Chinese New Year, so da tentula aku tengok rancangan yang ade kena mengena dengan Tahun Baru Cina..Aku layan 'Feng Shui'...Act walaupon Feng Shui ni adalah amalan kaum Cina, tapi aku rasa dia memang relate la dengan psikologi kita..

Korang penah dengar tak, pasal 'Yin n Yang'??Haa..Mesti penah dengar kan..Masa sekolah dulu2 pon sure ade blaja kan pasal Yin n Yang..Ianya berkonsepkan keseimbangan. Masyarakat Cina percaya jika mengamalkan konsep Yin n Yang ini, boleh beri tuah kepada kehidupan.

Contohnya, pemilihan warna yang sesuai dalam sudut kediaman atau pejabat. Jika kita relatekn dengan psikologi, warna memang memainkan peranan yang penting dalam mewujudkan mood-mood tertentu pada persekitaran kita. Dengan tona warna yang sesuai, boleh merangsang minda kita untuk melakukan sesuatu dengan lebih bersemangat.

So, kalau difikir-fikirkan balik, bila kita bersemangat bekerja, sudah tentu dapat menghasilkan sesuatu yang berkualiti. Kerja yang berkualiti pasti akan mengundang lebih banyak projek-projek baru. Kalau keadaan ini berterusan memang tidak mustahil, kita boleh jadi orang kaya. So, amalan inilah yang dipegang oleh kaum Cina sehingga ramai kaum Cina yang berjaya dalam perniagaan mereka...Betul x??

No comments: